Tuesday, 18 September 2012

ROTI ARAB





Ini roti Arab utk sarapan pagi, second time buat elok menjadi. 1st time buat dia tak nak mengelembung dgn cantik.Sedap dan lembut walaupun dah sejuk. Utk rujukan akn datang, inilah resipinya

Bahan-bahan
250 g tepung gandum
3 g yis kering
1 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak
150 ml air suam
1 sudu besar gula

Cara-caranya
  1. Tepung digaul dengan yis dan mentega.
  2. Minyak dan gula dibancuh dgn air suam.
  3. Kemudian, campurkan semua bahan dan uli sehingga tidak melekat di tangan.
  4. Perap selama 1 jam dlm beg plastik yg tertutup atau bekas tertutup.
  5. Uli semula dan buat bulat-bulat.
  6. Canai nipis
  7. Panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga kembung baru diterbalikkan.

No comments:

Post a Comment